Projekt instalacji sanitarnej dla restauracji – co zawiera i kiedy jest wymagany?

Uruchomienie lokalu gastronomicznego to nie tylko wyzwanie finansowe, ale także organizacyjne. Oprócz urzeczywistnienia swojej wizji wykończenia wnętrz, opracowania menu oraz znalezienia dobrych pracowników i dostawców, restaurator musi także dopełnić formalności wynikających z przepisów dotyczących samego budynku. Ich lista powinna obejmować między innymi wykonanie projektu instalacji sanitarnej. W artykule wyjaśniamy, dlaczego ta dokumentacja jest tak istotna. Dowiesz się z niego także, w jakich sytuacjach trzeba ją przygotować oraz co dokładnie powinna zawierać.

Dlaczego restauracja potrzebuje projektu instalacji sanitarnej?

Nawet relatywnie niewielki lokal gastronomiczny każdego dnia produkuje więcej ścieków niż przeciętne gospodarstwo domowe. Co ważne, zwykle są one nie tylko bytowe, ale także przemysłowe – pochodzące z różnych procesów związanych zarówno z przygotowywaniem posiłków, jak i zmywaniem naczyń. Zawierają duże ilości tłuszczy, resztek jedzenia oraz nierzadko także różnych związków chemicznych, dlatego stanowią zagrożenie dla ludzi i środowiska. Przepisy zobowiązują restauratorów do odpowiedniego ich odprowadzania, co wiąże się z koniecznością przygotowania projektu instalacji sanitarnej.

Jest on istotny również z punktu widzenia niezawodności takiego systemu. Jeśli zostanie nieprawidłowo zaprojektowany, płynące nim tłuste zanieczyszczenia mogą szybko doprowadzić do zatkania rur. Każde takie zdarzenie generuje koszty związane nie tylko z naprawą, ale także czasowym zawieszeniem świadczenia usług gastronomicznych.

Podsumowując, skrupulatne projektowanie instalacji sanitarnych na potrzeby restauracji jest ważne, gdyż:

  • gwarantuje bezpieczeństwo sanitarno-higieniczne;
  • zapewnia zgodność systemów z przepisami BHP, budowlanymi i środowiskowymi;
  • minimalizuje ryzyko wystąpienia kosztownych awarii instalacji i wynikających z nich przestojów w pracy kuchni.

Kiedy projekt instalacji sanitarnej jest obowiązkowy?

Przepisy zobowiązują do wykonania projektu instalacji sanitarnej na etapie planowania postawienia budynku przeznaczonego pod lokal gastronomiczny – niezależnie od jego charakteru oraz wielkości. Posiadanie takiej dokumentacji jest jednym z niezbędnych wymogów do uzyskania pozwolenia na budowę.

Oprócz tego obowiązek ten dotyczy restauracji, które są:

  • rozbudowywane,
  • otwierane w istniejących lokalach/budynkach mających wcześniej inne przeznaczenie (np. działalność handlowa),
  • szykowane do przeprowadzenia modernizacji istniejącej instalacji sanitarnej.

Co powinien zawierać projekt instalacji sanitarnej dla lokalu gastronomicznego?

Projekt musi zawierać nie tylko kompletną dokumentację graficzną, ale także przedstawione w sposób opisowy najważniejsze informacje techniczne. Uwzględnia się w nim zarówno instalację wodno-kanalizacyjną, jak i systemy wentylacyjne kuchni oraz znajdujące się w tym pomieszczeniu urządzenia gastronomiczne.

Instalacja wodna i kanalizacyjna

W projekcie instalacji sanitarnej muszą zostać zawarte:

  • plany przebiegu systemów doprowadzający ciepłą i zimną wodę oraz odprowadzających ścieki,
  • opisy punktów poboru wody wraz z ich umiejscowieniem na planie lokalu (miejsca montażu zlewów, umywalek, zmywarek itp.),
  • tzw. separatory tłuszczu, które powinna posiadać większość restauracji (wymóg wynika z normy PN EN 1825) – oddziela tłuszcze i oleje od ścieków.

Rodzaj i specyfikacja wentylacji oraz centralnego ogrzewania

W projekcie instalacji sanitarnej powinny być również zawarte informacje związane z systemem wentylacji oraz ogrzewania lokalu gastronomicznego. Efektywna wymiana powietrza w pomieszczeniach oraz utrzymywanie w nich optymalnej temperatury są istotne z punktu widzenia zapewnienia bezpiecznych warunków zarówno dla pracowników, jak i gości restauracji. Systemy te muszą być dostosowane do specyfiki pomieszczeń, aby ograniczały gromadzenie się we wnętrzach nieprzyjemnych zapachów, zanieczyszczeń oraz pary wodnej.

Uwzględnienie urządzeń gastronomicznych

W projekcie nie może zabraknąć szczegółowych informacji związanych z wyposażeniem kuchni restauracji. Powinien on obejmować m.in. rodzaje urządzeń gastronomicznych wraz ze wskazaniem miejsc ich podłączenia. Zastosowane rozwiązania muszą być zgodne z zasadami BHP i ergonomii pracy, a do tego kompatybilne z instalacjami, w tym wodno-kanalizacyjnymi.

Dlaczego warto skorzystać z pomocy doświadczonego biura projektowego?

Błędy popełnione na etapie projektowania instalacji sanitarnej mogą narazić właściciela restauracji na ogromne straty wynikające zarówno z kar finansowych, jak i przestojów w funkcjonowaniu lokalu. Dlatego jego przygotowanie warto pozostawić w rękach specjalistów – skorzystaj z naszych usług. Biuro projektów sanitarnych ERAN przygotuje pełną dokumentację, gwarantując jej zgodność z przepisami w nawet najdrobniejszych szczegółach. Zapraszamy do kontaktu, podczas którego przedstawimy szczegóły oferty!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu Chcesz dowiedzieć się więcej?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu Chcesz dowiedzieć się więcej?

Jesteśmy biurem projektowym z Gliwic, specjalizującym się w projektowaniu instalacji sanitarnych dla klientów indywidualnych, biznesowych i przemysłu. Posiadamy weloletnie doświadczenie, którym możemy się podzielić z Tobą.

Wierzymy, że jesteś tutaj po to, by poszerzyć swoją wiedzę przed zleceniem projektu instalacji sanitarnej. Nie musisz dłużej szukać wykonawcy. Z chęcią zaprojektujemy coś dla Ciebie.

Zadzwoń: 510 626 830